I programmet Norske beefer presenterer programleder Annika Nordmark uenigheter som har utspilt seg i ulike sosiale medier. I programmet Kalorier inn – kalorier ut gjengis en «beef» som startet med at profilen Barisbrevik poster videoer om overvekt. TikTok går amok. Modellen Sonja Iren mener han er direkte farlig.
Hva har han imot tjukke folk egentlig?
Hva som er Barisbreiviks motivasjon for å si det han sier er ikke så viktig for meg. Det som er problematisk er at programmet i større grad fokuserer på hvem som har sagt hva enn å nyansere hva som faktisk er rett. Slik bidrar NRK til å formidle uviten om et tema som vi egentlig vet mer enn nok om til at en slik «beef» kunne vært avsluttet. Resultatet blir i stedet at flere i den unge målgruppa vil oppleve økt fokus på kropp og negativt kroppspress.
Sonja Iren argumenterer i og for seg godt. Hun forklarer at måten Barisbreivik kommuniserer på er sårende for overvektige og at verdisynet bidrar til negativt kroppsfokus. Hun sier at Barisbreivik formidler en opptatthet av mat og kropp som for mange kan bli vanskelig å håndtere. Problemet er at hun klarer ikke skyte ned det som Baris fremstiller som fakta, og dette ender opp som en beef hvor idealkroppens vitenskapelige tall og grafer kun møtes med føleri.
Baris holder på at fakta ikke kan kalles fatshaming. Han viser til at kalorier inn ikke kan overstige mengden kalorier kroppen bruker. Da er resultatet at kroppen lagrer energioverskuddet som fett. Gjennom beefen har han til og med utlovet 100 000 kroner til den som kan motbevise at om man spiser 1 500 kalorier om dagen går man ned i vekt.
Han eksemplifiserer sitt syn med at om man gir en hund for mye mat og ikke trimmer den, blir den feit. Får den riktig mengde mat og trim, holder den seg slank – som ifølge ham er slik mennesker skal være.
Selvsagt går både mennesker og hunder ned i vekt om de spiser mindre mat enn de trenger. Men når følgerne til Baris og NRKs målgruppe er tenåringer, er det all grunn til å holde tunga rett i munnen. For selv om det å slanke seg gir vektnedgang, finnes det også gode grunner til at tenåringer ikke skal gjøre det. Ikke bare fra et psykisk perspektiv, som Sonja Iren argumenterer med, men med samme våpen som Baris hevder han bruker. Fakta og vitenskap.
Dersom en tenåring ikke spiser nok eller har fettreserver til å dekke det totale energiforbruket kroppen har, må kroppen finne måter å spare energi på. Dette skjer blant annet ved å redusere forbrenningen, tære på muskelmassen og redusere hormonproduksjonen. Alt dette er svært negativt om skjer i en tenåringskropp i utvikling. La meg forklare det med hormoner for å illustrere poenget: Hormonet østrogen er blant annet med på å regulere oppbyggingen av skjelettet både hos gutter og jenter. Med mindre østrogen i kroppen vil skjelettet begynne å brytes ned. Jenter får en advarsel ved at de mister mensen, mens radmagre gutter med vaskebrettmage risikerer å utvikle varige svakheter i skjelettet som ikke kan repareres. Et slikt tap av beinmasse øker risikoen for tretthetsbrudd og andre muskel- og skjelettskader. Over tid kan tap av beinmasse føre til tidlig utvikling av beinskjørhet. Beinskjørhet er en sykdom som vi vanligvis ser hos kvinner i og etter overgangsalderen (også der når produksjonen av østrogen går ned), men det er altså mulig å oppnå det samme som ung om man følger Barisbreiviks råd.
Om en hundevalp feilernæres og utvikler skjelettskader er det sannsynlig at den vil avlives. Slik er det ikke med oss mennesker. Vi må leve med en slik skade resten av livet. Det er derfor Sonja Iren har helt rett. Barisbreivik formidler ikke bare holdninger som er vonde og sårende for de som ikke ser ut som ham. Det han sier er rett og slett farlig. Da er det synd at NRK ga ham mikrofonen til å spre sin uviten.